Dienstag, 12. November 2013

Fra jord til bord individuel del :D

Jeg har prøvet at lave leverpostej selv. Jeg har fundet en opskrift på min mobil ved en app jeg har, hvor de har mange forskellige opskrifter.
Denne opskrift lød meget enkelt.

Jeg skulle smelte lidt smør i en gryde.


Imellemtiden har jeg skåret hønsekødet i små terninger.


De skulle være så lille, fordi man jo skal puré det senere.


Efter kødet har jeg skåret hønseleveren i små terninger.




Så har jeg puttet kødet og leveren ind i det varme smør og stegt dem.


I tiden hvor det steger, skulle jeg så skære løg og hvidløg i små terninger.



Det skulle så med ind i gryden til kødet og stege med. 


Så skulle der nogle krydderier ind. Det skulle så være salt, peber, timian og purløg. Alle disse ting skulle med ind i gryden og trække lidt på lille flamme.


Efter, at det har trækket lidt, skulle man så puré det hele indtil det næsten var en smidig masse.



Lille stykker blev der alligevel, men jeg kan lide det sådan. 


Til sidst skulle man tilføje jogurt, at konsistensen af leverpostejen bliver smørbar.


Og det er min første færdige selvlavet leverpostej :D Jeg er meget stolte af den, og den smager rigtig godt.



Jeg synes, at man kan bruge denne process til næsten alle grupper. Man kan lave det med børnehavebørn, skolebørn, unge, og voksene; med særlige problemer eller ej, det er ligemeget. De ville alle have gavn af denne process, fordi her kann de nogenlunde selv bestemme hvordan deres leverpostej skal være. Fra at vælge hvilken kødart man vil have til konsistensen, kan de selv bestemme hvordan de kan lide det.
Dertil kommer, at de kan lære, hvordan leverpostej egentlig bliver lavet og få en følelse for mad og få en bevidsthed for sundt mad og at det kan være meget godt at lave det selv, fordi man så ved, hvad man tilføjer maden.
Man kan også få folkene til at arbejde med deres lugte- og smagesans. Hvordan lugter svinelever og okselever? Er der forskel? Det samme med krydderier. 

Sonntag, 20. Oktober 2013

Pølseteknik


Nu er jeg igang med at prøve pølseteknikken. Jeg håber, at det er bedre end de andre teknikker jeg har prøvet. 

Mira er også igang med at lave ler. Hun har det virkeligt sjovt med det.

Her er jeg igang med slikker og brgynder at putte pølselagende på.

Mira er også fukd igang med hendes arbejder. Hun har det ihvertfald sjovt.

Det er min færdig skål. Den er blevet til noget. Det er jeg virkelig glad over. :D


Freitag, 18. Oktober 2013

Fra jord til bord - kulturel aspekt

Min gruppe og mig har tænkt os at koge tyrkisk mad udefor på en bål. Men desværre kunne vi det ikke lave udenfor, da det regnede en masse.
Men så gjorde vi det bare hos  mig i køkkenet og havde en masse af sjov :D
Vi har lavet Lahmacun (tyrkisk pizza), Sarmisakli köfte ( lille frikadeller ud af bulgur), Manti ( tyrkisk art af tortellini) og dessert ud af dej fyldt med æblemos. 
Jeg vil vise et par billeder her. 








Min tur til Afrika (Gambia) 2013



Her er vi på vej til min svigermors jordnødderfelt... det var virkelig en laaaang tur og den var meget varmt.

 Det er en del af jordnødderfeltet. Den er virkelig stor.

Det er Okra-planter. Det smager meget godt og det var det første gang jeg har set, hvordan de vokser.

Det er stadigvæk noget af jordnødderfeltet.


Plantet foran jordnødderne hedder kutja og man kan spise dem. I Gambia putter de det ind i maden eller laver te henholdsvis vandis med. 9

Det er endnu feltet med jordnødderne. I baggrunden kan an se et træ, som ikke lever længer. Det har  in svigermor brændt af. Men ikke med vilje.

Her er igen den plante - kutja.
 
Det er et stort stykke man kan se af jordnødderfeltet. Men det er ikke det hele. Til højre er mit felt, som min svigermor hat lavet for mig og jeg betaler det hvert år.

Igen Kutja...dem skulle vi plukke hele vejen tilbage til landsbyen.


Det er stranden vi var... det ligner lidt vesterhavet. De har også lidt tidevand.

Her er vi igang med at skralde majs. I tror ikke hvor meget der skulle laves. Da vi var der, var tiden til at plukke dem og forarbejde det til mel og andre ting. Det var en god erfaring at se hvordan de laver det og selv at være med til det.


Her er vi på vej til en landsby i nærheden af Senegal, hvor dert hver mandag er en stor marked. Her er vi kørt med en æsel. På billedet kan man se omegnet i Gambia. Da regntiden nærmer sig slutningen er det meget grønt der.

Det var et smukt billede at se på, når man kører med en æsel langs vejen og kigger omkring dig. Sådan noget ser man ikke hver dag.

Det er en af de mange myrehuse man kan se i Gambia. De kan blive op til 3 meter høj.

Det er dyreafdelingen på denne marked. Her kan man købe gede, køer, heste og æsler. Hvis du kommer der som ikke-afrikaner, så vil de have meget mere for dyrene end normalprisen er. Nornalpris for en ged var 4000 Dalasi (80 €) og de ville have fra os 9000 (180 €). Dette fænomen har vi set ofte i landet.


 Koafdelingen...

Her var vi hos de hellige krokodiller fra Kachikally. De har en laaang historie. Man kan røre på dem, fordi de bliver født der og fodret med fisk. Dette sted har en stor betydning og findes siden mange århundrede.

Dienstag, 17. September 2013

Lerbæger

Jeg ville prøve at lave en bæger, men jeg havde virkeligt problemer med det. 
Ud af èt stykke kunne jeg ikke klare sådan at den ser ud som en bæger.
Så tog jeg en bæger og lavede det udenom den...den så godt ud...
Men da jeg ville tage den af blev den så grim...

så jeg ved ikke hvordan jeg skal lave det anderledes....har i idéer?!

Dienstag, 3. September 2013

Leropgave part 1

Jeg har givet Mira lidt ler og hun måtte så også prøve noget. Så hun har lavet en flyvemaskine, biler og hunde... :DJeg er igang med at lave dette klister til ler.

Og ber forneden kan man se perlerne jeg har lavet til min datter. Hun ville gerne have en perlekæde. Og en pære til hendes legetøj købmand.